2013. szeptember 18., szerda

KÖNYVEK ÉS GONDOLATOK

    Az olvasó embert a legtöbben sokdiopriás, fekete keretes szemüvegben képzelik el, keskeny vállal, nyiszlett, izmok nélküli testtel. Csak gubbaszt a szobában, fekve, ülve-olvas. Soha nem barnul le, ha a szabadban olvas, akkor is legfeljebb egy park hűs fái alatt teszi. Vagy ott a másik véglet, a szintén fekete keretes szemüveggel ellátott, ám túlsúlyos, gátlásos okostojás, akit kinevetnek a csajok, merthogy tutira szűz!
  Ám a valóság merőben más. Sokféle ember van, így az olvasó emberek is sokfélék. Lehet, hogy te gyúrni jársz, míg más olvas. De egyszer próbáld ki, milyen is egy közepes könyvgyűjteményt leporolni, meglátod, komoly súlyokat kell megmozgatni. Te a mobiltelefonod nyomkodod, ami ráadásul okos, de ettől te magad nem válsz azzá! Belátom, nem minden könyvmoly okos, de nagy rá az esélye! És gyúrni is lehet ésszel. Lehet, hogy a könyvek miatt kimaradunk a celeb-világ legújabb híreiből?Azt a kutyafáját! Lehet, hogy olvasás helyett inkább valamelyik, több éve futó, önmagába fulladt televíziós sorozatot kellene nézzük, hogy a rákövetkező napon hozzá tudjunk szólni a magvas beszélgetésekhez a témában. Lehet! Ismerek olyanokat, akik életükben egy könyvet olvastak, azt is nyögve-nyelve, mégis le a kalappal előttük! És ismerek olyat is, aki bár olvas, emberként nem sokra becsülöm.
  A könyvek értéket hordoznak. Nem pénzben kifejezhető értéket. Valami mást! Olvasni számomra egyet jelent:megismerni jobban önmagam, a körölvevő világot, utazni térben és időben, úgy, hogy közben tanulva szórakozom. Szerencsésnek tartom magam a könyvek, az olvasás szeretete miatt! Olyan világban szeretnék élni, ahol nem a televízió kreálta hamis, értéktelen gondolatok uralkodnak. Olyan világban szeretnék élni, ahol a gondolatnak értéke, és hatalma van. Értékek, egyetemes igazságok vesznek el, egyre gyorsuló ütemben. Morális válságban van a világ. És nem az írók fogják a világot megmenteni. Talán nem is az olvasók. Talán menthetetlen is a világ. De mindenkinek meg van a saját, egyéni világa. Saját értékrendszerrel, moralitással, világ-és énképpel. A helyes, egyedül helyes út megtalálásában segítenek a könyvek! Hatalmuk van! Tudom! Nem véletlenül tiltják, égetik a könyveket az emberiség történelme során oly sokan, akik igát akarnak rakni mások nyakába! Ha van mentőöv, az kizárólag a tudás, a gondolkodás lesz! A mindenkori világ állapotát a benne élő mindenkori emberek tettei és gondolatai határozzák meg. Ilyen formán olyan világban élsz, amilyen te magad vagy!









   Szomorú, hűvös, őszies idő van, se horgászni, se fotózni nincs kedvem. Így nyakon ragadva magam a hetek óta halogatott könyvespolc takarításba fogtam. Vigyázni kell rájuk, hisz értékesek. Előkerült jó néhány elfeledett, ám meghatározó kedvenc, régi tanító! Volt rajtuk némi por! Letöröltem róluk. Soha nem lesz annyi könyvem, mint szeretném. Hisz mindet szeretném/a vámpír-regényeket kivéve!/. De még van hely bőven! Bennem is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése