2013. július 10., szerda

EDGAR ALLAN POE: ARTHUR GORDON PYM A TENGERÉSZ

Edgar Allan Poe/1809. január 19.-1849. október 7./

  Amerikai költő, novellista, szerkesztő, kritikus, a romantika korának egyik legfontosabb szerzője.
  Poe több elsőséget is bevállalt:az első amerikai novellisták egyike, a detektívregény atyja, és ő az első amerikai író, aki pusztán az írásból akart megélni...nem túl sok sikerrel!
  A színész szülőkből és 3 gyermekükből álló Poe-család hamar felbomlott, apja 1810-ben elhagyta őket, anyja a következő évbe meghalt. Az akkor még csak Edgar Poe névre hallgató későbbi literátor a skót kereskedő John Allen-hez került. Nevelőszüleivel 1815-ben Angliába utazott, itt kezdte iskoláit, ám 1820-ban visszatértek az államokba.
  Poe a Virginiai Egyetemen tanult nyelveket, de az iskolapad koptatása mellett komoly adósságokat halmozott fel. 1827-ben elhagyta az intézményt, Bostonba ment, ahol tisztviselőként és újságíróként dolgozott.
  Még ugyanebben az évben, kilátástalan anyagi helyzetén kívánva javítani, álnéven és idősebbnek adva ki magát jelentkezett a hadseregbe. Ezzel párhuzamosan megjelent első verseskötete, mindössze 50 példányban, feltűnésmentesen.
  Bár jól haladt a ranglétrán, és nem mellesleg fizetése is nőtt, mégsem kívánta kitölteni 5 éves szolgálati idejét. Megnyerve nevelőapja támogatását, kilépett a seregből, 1830-ban beiratkozott a West Point-i katonai akadémiára. Ám viszonya megromlik nevelőapjával, kitagadja az örökségből /egyedül középső nevét hagyva rá/, így Poe menne az akadémiáról is. Úgy dönt, hadbíróság elé állíttatja magát, így szabadul. Végül 1831-ben hanyagság és parancsszegés miatt kirúgják. New York-ba utazik, és kiadja 3., Poems című kötetét.
   Sikertelen költői próbálkozásai után a próza felé fordul. Segédszerkesztő lesz a richmondi Southem Literary Messenger lapnál. 1835-ben titokban feleségül vette az akkor 13 éves unokahúgát, Virginia Clemm-et.
  1838-ban jelent meg egyetlen regénye, az Arthur Gordon Pym nantuckety tengerész elbeszélése/The Narrative of Arthut Gordon Pym of Nantucket/
  Feleségén először 1840-ben jelentkeznek súlyos betegség, a tuberkulózis jelei. Az addig sem absztinens Poe még mélyebbre süllyed az alkoholizmusban.
 
 1845. január 29.-én közölte az Evening Mirror az azóta kultikussá vált, A holló/The Raven/ című versét. A mű széles ismerettséget hozott írójának, a kiadótól meg 9 dollárt!
   Felesége 1847-ben elhunyt. Rá két évre, 1849. október 7.-én, máig ismeretlen okból meghalt Poe is.
   Poe a gótikus irodalmi műfajban alkotott, visszatérő témája a halál és a gyász. Legtöbb művét a sötét romantika műfajába sorolják.
  Életében Poe-t leginkább kritikusként ismerték el hazájában. James Russell Lowell az Amerikában valaha élt legjobb ítélőképességű, legfilozofikusabb és legbátrabb irodalmi kritikusnak nevezte.
   Míg hazájában mint kritikus, addig az öreg kontinensen mint író volt népszerű, sőt, ő az első amerikai szerző a 19. században, aki Európában népszerűbb volt, mint az USA-ban. Franciaországban Baudelaire fordításainak köszönhetően máig népszerű. Baudelaire egyenesen mesterének, példaképének tartotta Poe-t.
   Jules Verne Poe ihletésére indult el írói pályáján, Pym történetét folytatva írta első regényét, a Jégszfinx-et.
   A Poe detektívtörténeteiben szereplő C. Auguste Dupin a világirodalom minden későbbi detektívjének alapjául szolgált. Arthur Conan Doyle szerint: Poe összes detektívtörténete egy gyökeret alkot, melyből egy új irodalom született.
  

 Bár vonz a tenger, Pym-mel nem szívesen eveznék egy csónakban! Bármely hajó fedélzetére is teszi a lábát, az vagy elsüllyed, vagy felrobban, legénysége válogatott kínok közt leli halálát. Kalandjai innen, 2013-ból olvasva kissé megmosolyogtatóak, álljon ki bárkinek a fejéből is fejsze, éhezzen is hosszú napokig kínlódva hősünk, és keveredjen is bármilyen veszélybe. Ámde! Inkább élnék úgy, és abban a korban, ahol ilyen történetek borzolják az idegeket, mintsem ingerküszöböm a lehető legalacsonyabbra nyomják olyan képek, amiket a fegyverek csövére szerelt kamerák közvetítenek, vagy a média által ránk zúdított szenny-a főiskolai lövöldözéstől a családirtáson át a nagyvárosi drogháborúkig. Meg kell szokjuk azt, amit Poe annyira tudott? A gonosz bennünk van! Pusztulásunkért felelősség csak bennünket terhel.
  Ahogy Dupin előfutára minden későbbi detektívnek, úgy Pym Bear Grylls és MacGyver elődje. Emlékszer, gyermekfejjel mekkora lelkesedéssel olvastam Verne Grant kapitány gyermekei című kalandtörténetét. Tán mégis hajóra kellene szállni? De előre szólok, ha Arthur a legénység tagja, készüljetek a legrosszabbra!

!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése